Att inreda köket i lantlig stil

När ett kök ser gammalt men snyggt ut – då är det inrett i lantlig stil.

Den lantliga stilen har gått starkt framåt under flera år och en liknande stil, Shabby Chic, är en av de mest vanliga inredningsstilarna för tillfället. Men vad är lantlig stil och vad ska man tänka på gällande hemdekoration och inredning i denna stil?

Den lantliga stilen kan sägas vara konservativ då den lyfter upp en stil som för dig tillbaka i tanken till ett genuint kök där familjen samlades för att äta söndagssteken tillsammans. Maten lagades med omsorg och det fick självklart ta lång tid. Som det var förr – eller i alla fall som många tänker sig att det var förr.

Samtidigt har den stark inspiration från lantbrukstiden. Detta då det var mycket vanligt att många odlade både grönsaker och potatis i trädgården och hade bärbuskar som gav bär till sylten för hela vintern.

Bara genom att tänka sig tillbaka till den tiden kan man hitta den känslan som köket ska förmedla som har en lantlig stil. Men även förstå vilken hemdekoration man ska leta efter. Tack vare att stilen har blivit så populär är det däremot sällan man behöver söka länge då det finns ett flertal butiker som specialiserat sig på att enbart sälja heminredning och hemdekoration från denna stil.

Det första steget är att glömma allt som är gjort av plast. Det är glas, emalj och inte minst plåt som ska användas. Gärna då med snirkligt utförande.

En trend är även att använda sig av bokstäver som sätts upp som antingen förmedlar en hel mening eller bara ett ord. Om det var vanligt förr är inte säkert men det har nästan blivit en standarddetalj gällande hemdekoration i stilen.

Bokstäverna går att få i allt från mönstrad plåt och i zink till rostad plåt och vita träbokstäver. Många har en liten sliten look även när de köps nya. För det är precis det som hela inredningen går ut på. Det ska se gammalt ut – men vara snyggt. Det är till och med så att det går att hitta samma detalj med olika mycket slitning och rost. Detta för att de ska stämma exakt in på den nivå man valt.

Det man även bör ta med sig gällande den lantliga stilen är att textilier, redskap och till och med hushållsapparater bör gå i samma stil. Åtminstone om de står framme. För om det är någon stil där inredningsdetaljerna spelar extra stor roll så är det i denna. De ska vara relativt mycket av dem och alla ska ha samma ”röda” tråd. Detta även om tråden vanligtvis är vit och har inslag av plåt, emalj och silver.

Kommentera