Husmorstipsen som håller rent i köket

Det finns en mängd olika starka medel att köpa för den som vill ha det skinande rent i köket. Men varför använda kemikalier när det finns enkla, billiga och snabba sätt att få det fint. Dessutom många gånger mijövänligare. Den som lär sig husmorsknepen (de knep de använde före kemikalierna tog över) kan komma långt.

Här kommer några tips.

Vattenfläckar på diskbänken:

När man har plockat undan och diskat klart är det skönt att lämna ett riktigt fint kök bakom sig. Men allt för ofta blir det små vattenfläckar på diskbänken. Dessa tas lätt bort med en mixa av vinäger och diskmedel. Häll lite vinäger och enbart några få droppar diskmedel på en disktrasa eller putstrasa. Torka bort fläckarna och eftertorka. Snabbt, enkelt, snyggt.

Rengöra kakelfogar:

Både i kakelfogar och fogar av silikon fastnar det lätt smuts som kan upplevas svåra att få bort. I detta fall ska ättikssyran fram (24%). Häll på en trasa, gnid in fogarna och vänta ett kort tag. Därefter kan de sköljas med vatten och borstas med borste. Det kan behöva genomföras flera gånger för att alla smuts verkligen ska försvinna. Ett alternativ är även att använda sig av vitvinsvinäger. Här får man prova sig fram till vad som fungerar bäst. Slots guide – säs fullständig och detaljerad guide för att spela slots.

Få en skinande fin spishäll (glashäll)

Det första man bör göra är att göra ren spishällen med diskborste och disktrasa. Detta för att få bort matrester och lös smuts. Sitter något fastbränt bör en speciell hällskrapa användas. Var försiktig med denna då risken finns att hällen skrapas om den används på fel sätt. När hällen är helt ren kan koncentrerad galltvål hällas ut på den för att arbetas in med en mjuk diskborste eller svamp. Låt det sedan vara i 10-15 minuter innan hällen rengörs med vatten. Detta bör skapa en skinande ren spishäll.

Ta bort mögellukt i kylskåpet

Det räcker att man är borta någon vecka och glömt något i kylskåpet som börjar mögla för att mögellukten ska sätta sig rejält i kylskåpet. För att få bort lukten måste alla matvaror tas ur och hela kylskåpet torkas ur med ättikssyra (24%). Lägg sedan en delad citron i kylskåpet 8-10 timmar.

Men framförallt – Plocka undan och håll rent regelbundet. Det minskar risken för att grovrengöring av köket behöver genomföras så ofta.

Kommentera